Memoriál Věry Menčíkové 2023

Dne 24.9.2023 se konal 6. ročník memoriálu Věry Měnčíkové, hraný jako otevřený Přebor Prahy v rapid šachu. Letos se zúčastnilo 208 hráčů a náš klub zde reprezentoval Vít Doležal, nasazený jako 38. hráč.

Víťa si vedl v turnaji výborně, výrazně překonal své nasazení, porazil dva papírově silnější FIDE mistry a se 6,5 body z 9, se umístil na 13. místě. Podrovné výsledky níže.

Chess-Results Server Chess-results.com - Praha - 6. Memoriál Věry Menčíkové

A kdo byla Věra Menčíková?


Narodila se 16. 2. 1906 v Moskvě. Tatínek byl Čech, který žil v Rusku, a maminka Angličanka. Seznámili se v Moskvě, kde se jim Věra v roce 1906 narodila.  Podle tehdejšího rakousko – uherského práva získala jak maminka právě sňatkem, tak Věra i její sestra, rakouské občanství. V roce 1918 se tak staly československými občankami s příslušností k obci Bystrá nad Jizerou, odkud pocházel Věry tatínek. Ten Věru i její sestru Olgu naučil hrát šachy, které miloval. Věra začala v Moskvě studovat soukromé gymnázium a jako jediná dívka se účastnila turnajů, kde hráli studenti a jejich učitelé. Královská hra byla v Rusku velmi populární. Po říjnové revoluci v roce 1917 se vše změnilo, otec ztratil mlýn a dům, manželství se rozpadlo a Věra s matkou a sestrou od roku 1921 žila v Londýně, kam se přestěhovaly. V roce 1937 se provdala za majitele a vydavatele šachového časopisu S. Stevensona a získala tím anglické občanství. Věra celý život reprezentovala Československo (Dochází často k dohadům, jak to bylo, protože v roce 1927 byla na startovní listině MS uvedena jako Ruska, v roce 1939 na MS jako Angličanka).

V roce 1923 Věra začala navštěvovat šachový klub Hastings, který byl centrem britských šachistů. Zde se scházeli šachoví mistři z celého světa. Věra prokazovala nesporný talent. Ujal se jí maďarský velmistr Géza Maróczy. V roce 1925 se stala neoficiálně nejlepší hráčkou Anglie. Byla 1. světovou mistryní, v roce 1927 vyhrála první mistrovství světa žen, kdy v turnaji ztratila pouze 1/2bodu. V roce 1929 byl v Karlových Varech založen Klub Věry Menčíkové, jehož členy byli mistři, které Věra porazila. Klub založil mistr Albert Becker žertem, aby se vzápětí stal jeho 1. členem. Svou pozici nejednou obhájila v dalších turnajích o titul MS v letech 1930, 1931, 1933, 1935, 1937, 1939. Všechna její vítězství byla suverénní. Podle šachových výsledků by zřejmě právě jen ona dosáhla na titul mužského velmistra. V této době se velmistrovský titul ženám neuděloval, to se děje až od roku 1950.

Mužští šachisté o Věře s respektem říkali, že hraje šachy s vážností, má bohaté teoretické znalosti a jako jediná žena hraje takticky. Díky tomu jako první žena v historii dokázala hrát rovnocenné partie s muži.

Zemřela společně se svou sestrou Olgou, která byla také skvělou šachistkou, a matkou při bombardování Londýna 26. 6.1944.

V roce 2011 byla Věra Menčíková uvedena do Světové síně slávy FIDE.

 

Šachový oddíl TJ Aero Odolena Voda

TJ Aero Odolena Voda
Šachový oddíl
Ke Stadionu 395
250 70 Odolena Voda

Oddíl je finančně podporován z dotačních programů města Odolena Voda a programu Národní sportovní agentury.